Bidermajer

Svi znamo da je bidermajer nezaobilazni detalj svakog venčanja. Možda ste ga nekad i uhvatili. A da li ste znali od kada datira ovaj običaj?

Vaš bidermajer je nešto mnogo značajnije od svežnja cveća. Tradicija nošenja bidermajera zapravo je vekovima stara. Još 400. godine mlade su nosile svežnjeve od cveća i trava za koje se verovalo da simbolizuju sreću, vernost, ispunjenost i večnu ljubav.

Saveti za izbor bidermajera

Ako se držimo tradicije onda je bidermajer napravljen od belog ili krem cveća kao na primer ruža, ljiljana, kala ili orhideja.

Pravilo je da se bidermajer pravi od svežeg cveća, uvek sa neparnim brojem cvetova. Dok cvetovi u pupoljku simbolišu nadu i novi život, rascvetali cvetovi simbol su napretka i uspeha.

Današnje mlade uglavnom biraju cveće u njima omiljenim bojama i oblicima, cveće koje odgovara njihovoj ličnosti, svadbenoj haljini ili njihovom jedinstvenom stilu i ukusu. Izbor cveća uglavnom zavisi od osobe za koju se pravi, ali i oblika bidermajera koji može zahtevati isključivo odredjenu vrstu cveća.

Trendovi svadbenih buketa menjaju se iz godine u godinu, ali ono što je je važno je da treba da oslikava karakter mlade, i da bude izraz njenog stila. Treba ga ukombinovati sa ostatkom stajlinga kako ne bi bio previše upadljiv ili totalno neprimetan. Ukoliko volite da svi detalji budu savršeno uklopljenji, trudite se da izbor cveća bude u skladu sa venčanicom, ali i sa temom venčanja, i celokupnom dekoracijom koju ste odabrali.

Tradicija bacanja bidermajera

Tradicija bacanja bidermajera zaista je duga. Veruje se da datira iz Francuske,  čak iz 14. veka.

Tada se verovalo da će onom ko otkine deo mladine venčanice ili uhvati buket doneti sreću. Kroz istoriju, u želji da venčanica ostane očuvana, do današnjeg dana zadržao se samo trenutak bacanja bidermajera bez uništavanja mladine venčanice.

U ovom običaju učestvuju neudate devojke i mlada koja im je okrenuta ledjima baca bidermajer. Veruje se da će ona devojka koja uspe da uhvati buket, biti naredna koja će stati pred oltar.

Sam čin bacanja buketa predstavlja prenošenje sreće drugima. Ovo je običaj koji opstaje čak i na najmodernijim svadbama.

S obzirom na to da mlada odmah nakon venčanja ispred crkve ili opštine baca bidermajer postalo je moderno da se za ovu priliku prave dva različita bidermajera, i da drugi mlada zadržava posle venčanja za fotografisanje s gostima.

Za još forografija, posetite naš Pinterest profil https://pin.it/t7o332cqvyjs2f  i pogledajte mnoštvo bidermajera za koje smo sigurni da će Vam pomoći pri izboru Vašeg savršenog svadbenog buketa.

Vaš Queen B

Komentariši

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

Objavi komentar